PRU nu merge „împotriva curentului”, ci împotriva oricărei forme de respect

Până azi am considerat că până și simpla menționare într-o discuție a Partidului România Unită este o formă de a populariza niște indivizi care se chinuie prin orice mijloace să se bage în seamă în prag de alegeri. Și e adevărat. Să vorbești despre PRU înseamnă să le faci jocul. Aberațiile fără echivoc pe care le spun de luni de zile în public par scornite cu intenția să creeze controverse și să atragă de partea lor românii indeciși sau neinformați, care, prin retorica acuzativ-naționalistă, își găsesc un țap ispășitor facil pentru problemele lor.

Și, totuși, oare nu am convenit prea ușor că tot ce delirează PRU merită doar un ignor până la înlăturarea naturală din peisaj? Oare nu merită un denunț mult mai întemeiat? Ne putem preface cât vrem că partidul ăsta nu există, dar în lumina ultimelor două zile e clar că asta nu-l va face să dispară sau să fie mai puțin nociv.

Cât de jos e limita la care ar trebui să ne activăm împotriva sfidării evidenței și bunelor practici în presa românească? Și, presupunând că o facem, care e cea mai bună forma de a contracara manipulări de un evident ridicol?

Ieri, la cea mai mare platformă la care are acces PRU, România tv, a circulat un așa zis mesaj de la „gruparea de hackeri Anonymous” care „denunța” faptul că Soroș ar fi implicat în „planificarea” tragediei #Colectiv, că președintele e vândut străinilor și alte idei conspiraționiste care fac parte fix din agenda partidului condus de Diaconu și promovat prin filierele media deținute de Sebastian Ghiță.

Da, chestia asta ar putea să fie amuzantă, dar doar dacă ai fi sigur că nu e nimeni care o ia de bună.

Evident, nu există nicio dovadă că Anonymous chiar ar fi contactat România tv, ci că mai degrabă cineva din staff-ul lui Ghiță urmărește mult prea multe seriale. Și dacă, să presupunem, Anonymous ar fi luat legătura cu România tv (da, dintre toate televiziunile, s-au oprit fix la România tv), trebuie să fii enorm de naiv să-ți imaginezi că s-au deranjat să transmită exact mesajul pe care Ghiță și PRU se chinuie, oricum, de vreun an să îl vâre în subconștientul poporului.

Astăzi, manipularea intoxicantă de la România tv continuă. Deoarece consider că presa are o responsabilitate de a informa cât mai corect cetățenii, cred că jurnaliștii care acceptă în continuare să facă pe prezentatorii inocenți ai acestui circ sinistru, ar trebui reprofesionalizați în interiorul breslei (utopie, știu) sau, dacă se dovedește că dezinformează cu bună-credință, să nu mai aibă dreptul de practică. Veți spune că e cam extrem. Poate e. Dar care e limita de jos la care (ca spectator, om de breaslă, alegător) spui STOP?

E greu să-ți găsești de muncă, dar nu e imposibil.

Dragi prezentatori și staff al României tv: este foarte târziu pentru voi, dar încă nu e prea târziu să vă delimitați de ceea ce se întâmplă în acest moment pe postul la care lucrați.

Aș vrea să spun mai multe, dar prefer să-mi manifest îndignarea față de politica editorială de la România tv prin evocarea unei serii de momente din istoria recentă a PRU, care merită denunțate permanent și chiar a unor întâlniri personale cu oamenii lor. Și, desigur, despre modurile paradoxale în care un partid extrem de creștinesc și iubitor de neam jignește tot ce e diferit, proiecte pentru varianta horror în care vor trece de pragul de 5 la sută și despre candidații de pe listele lor, care când n-au mari probleme de corupție, au de credibilitate.

Cel mai „incorect politic” partid din România

Din PRU face parte toată flora și fauna homofobiei, ultra-naționalismului, xenofobiei și corupției creștin-ortodocse românești.

Apariții în presă ce par să provoace disesiuni cu intenție, video-uri pe Facebook jignitoare pentru diverse categorii sociale, promisiunea că-l vor repune pe Ponta în postul de unde strada l-a dat jos, telefoane de blackfriday în schimbul adeziunii în partid și o serie, care pare că nu se mai termină, de mizerii nemenționabile, toate astea fac parte din rutina formațiunii pe care Diaconu o conduce.

Direcția e clară: ghena ideologică a unei societății pline de ură, în care „majoritatea” (geto-dacă, desigur) se simte cotropită de „corectitudinea politică”- mai simplu spus, de obligația legală de a-i respecta pe cei diferiți.

Dacă v-ați îmbătat prea tare în ultimii ani cu valorile societății deschise din Vest (visul la tata Soroș, dușmanul de moarte al românului oropsit), ați avut suficient timp anul ăsta să vă treziți la realitatea finalului de 2016. De exemplu, în State urmează să fie investit în funcția de cel mai puternic om al lumii coșmarul cel mai mare al oricărui liberal, vedeta miliardară de televiziune, Donald Trump, iar esența acelor alegeri cred că rezumă multe alte mișcări de dreapta extremă la care asistăm recent.

Din păcate, între ce reprezintă PRU pentru români și Trump pentru americani există mai multe asemănări decât am vrea.

Un septuagenar rasist, sexist, care, permiteți-mi spiritul, probabil deja plănuiește inaugurarea unui solar în biroul oval de la Casa Albă, legitimează, prin „voința electoratului american”, tot ce e mai rău în societatea românească: discriminarea bazată pe apartenență etnică, sexuală sau religioasă, promovarea ideii că cei acuzați de corupție sunt în totalitate „persecutați” și manipularea iresponsabilă a alegătorilor surse limitate de informare alternativă.

Alegerea lui Trump în State fost salutată public de președinta PNL, Alina Gorghiu, și de vicepreședintele aceluiași partid, Ben-Oni Ardelean, printr-o scrisoare de felicitare. Ben-Oni Ardelean, penticostal reconvertit cu agendă în acest sens și vecin ideologic cu Partidul România Unită, este candidat pentru un alt mandat la Senat pe poziția fruntașă în Timiș. El a declarat recent că:

Lecția alegerilor din SUA ne arată că oamenii pe care îi reprezentăm cer lideri care să promoveze valorile esențiale pentru o societate sanatoasă […]Poziționarea pro-viața şi pro-valori a PNL, este o dovadă în plus de maturitate politică, înțelegând că epoca “corectitudinii politice” a apus.

Ce e trist e că dacă într-adevăr epoca corectitudinii politice „a apus” și la noi, a făcut-o cu siguranță înainte să apuce să se nască efectiv.

Adică, în afară de niște amenzi date de Consiliul Național Împotriva Discriminării pentru declarații care instigau la ură, statisticile ne arată că la capitolul siguranța minorităților sau egalitate de gen, suntem tot în gaura obscură a clasamentelor europene. Dar asta nu ar trebui să ne mire, tot acolo suntem la mai toate capitolele, de la calitatea vieții, la salarii și educație.

Așadar, în aceste vremuri în care deciziile unor teritorii îndepărtate, care n-au nici în clin nici în mânecă cu situația din România, sunt folosite pentru manipulare locală, m-am gândit că e de bun augur să discutăm punctual, despre ce oferă PRU prin ultranaționalismul lor și de ce trebuie să ne opunem acestui gen de discurs public.

Un partid extrem de rasist folosește copii tanzanieni pentru campania electorală

Prima mea experiență directă cu Bogdan Diaconu și partidul lui a fost într-un țarc infim, amenajat pentru protestul „împotriva musulmanilor”, despre care am scris aici. Întâlnirea cu cetățenii îmbrăcați în ii populare, care-mi mai scăpau câte o icoană în cap și alternau rugăciunile cu înjurăturile viscerale față de orice nu părea românesc, m-a făcut să mă simt oribil. Când și de ce au ajuns oamenii ăștia atât de învrăjbiți?

La acea manifestație am întâlnit un tip cu origini arabe și rude cu credință musulmană, care protesta, practic, împotriva alor lui. L-am întrebat de ce face asta și mi-a spus că deși are rude care fug din calea războului, e mai important pentru el să devină român adevărat.

Am oprit reportofonul și l-am întrebat dacă s-a gândit că putea fi el în locul refugiaților. Mi-a răspuns, pe o voce stinsă, că „da, s-a gândit”. A pus jos pancarta cu ceva mesaj de înfierare a musulmanilor pe care o ținuse ridicată până atunci. Nu citisem ce scrie pe ea și l-am rugat să-mi spună. Mi s-a părut că se jenează și a ascuns-o în spatele picioarelor.

Despre videoul cu copii tanzanieni care spun „votați piriu” nu cred, de fapt, că sunt multe de zis. Să iei niște copii din lumea a treia, care habar nu au cine ești și să-i folosești într-o campanie electorală, este o bătaie de joc inimaginabilă, mai ales când ești un partid atât de activ rasist. Faptul că numesc ironic „pui de geto-daci” niște micuți de culoare, cred că ar trebui să dea de gândit serios oricui se gândește să-i voteze.

Militează pentru amnistie penală și fiscală, dar și pentru desființarea Consiliul Național de Combatare a Discriminării (CNDC), a Uber-ului și Airbnb-ului

Ca să înțelegi video-ul din stânga trebuie să ai mintea cât se poate de clară, pentru că tot ce e în el este absolut intergalagtic, la pachet cu tot cu lansarea făcută de Sebastian Ghiță, cercetat penal în vreo patru dosare, la propria televiziune.

Care este electoratul pe care-l vizează PRU și Ghiță prin această campanie numită „Bunăstare, nu dosare”? Nu din cauza faptului că se fură, cetățenii o duc rău? Care e legătura de fond între cei cercetați pentru infracțiuni penale și calitatea vieții oamenilor cinstiți? Cum e, mai precis, economia afectată dacă dispar toți penalii care au acces la fondurile statului?

Adică, pe lângă salvarea pielii corupților propriului partid, pe cine vor să convingă cu introducerea „amnistiei penale și fiscale”?

Răspunsul la întrebarea asta vine tot din video-ul lor stelar: „în România sunt patru milioane de cetățeni cu dosare penale”.

E clar, nu? Votezi PRU și scapi de problemele cu legea. Să instigi oamenii să te voteze ca să scape de dosare penale e atât de neînregulă, că face imposibilă formularea oricărui contra-argument.

Legile sunt făcute ca să existe o (oarecare) ordine socială, iar pedeapsa încălcării lor e protecția acestei convenții acceptate. Să chemi la vot toți românii care au dosare penale în derulare și să le promiți ca dacă te votează îi vei „grația” e la fel de iresponabil și problematic, precum toată campania lor. Și nu numai.

Bogdan Diaconu vrea și desființarea Consiliului Național de Combatere a Discriminării, pentru că e o instituție „anti-românească”. A spus asta în lumina mai multor amenzi pe care le-a primit, pe bună dreaptate, pentru tot felul de chestii declarate.

Indiferent ce se întâmplă cu CNCD, deși ar fi mai din veacul ăsta să rămână, vestea proastă e că amenzile trec, discriminarea continuă și capăta legitimitate.

Recent au anunțat și că vor interzice Uber-ul sau Airbnb-ul, sub lozinca „taximetriștii români trebuie protejați de multinaționale”. Aici discuția e mai amplă, dar modul în care ei reduc problema e în același spirit populist și disperat de a obține voturi. PRU vrea voturi de la oricine. De la cei patru milioane de români cu dosare penale, la (câți) taximetriști (or fi) nedreptățiți de multinaționale, nu contează, ar spune orice. Absolut orice.

Teleton, Avram Iancu și Victor Ponta

PRU a reciclat zeci de figuri politicice din PSD și mare parte din campanie s-au ocupat cu a-l susține pe Victor Ponta pentru poziția de premier, aceeași pentru care a fost demis cu presiunea străzii în noiembrie 2015. Atât de mare e iubirea între Ponta și PRU, încât au inventat și un joc pe Facebook, numit „PokePonta”.

Relațiile dintre PRU și fostul premier, au fost confirmate recent de însuși Victor Ponta, într-o declarație care suna cam așa:

„PRU au început să spună tot ce gândim și noi, dar nu avem curajul să spunem”.

Nu e frumos să știi că un partid de centru stânga (măcar pe hârtie) e tot una cu unul de extremă dreapta?

În fine, înainte să-ți spicuiesc din candidații pe care PRU ți-i propune, dă-mi voie să-ți amintesc că Sebastian Ghiță și membri „înstăriți” ai partidului au oferit de black friday telefoane inteligente membrilor cu posibilități mai reduse, iar asta a fost doar o campanie de racolare de membri. Să privim partea pozitivă a lucrurilor: telefoanele le pot folosi ulterior ca să intre în direct la emisiuni tip teleton, de unde vin unii din candidați. Uite aici:

Adela Lupșe și telefonul de n-ar mai suna

Ok, tipa care acum câțiva ani a distrus un telefon în cadrul unei emisiunii tv și a făcut cea mai zgomotoasă criză de isterie din istoria recentă, Adela, candideză pentru parlamentare pe listele din Ilfov. Iar Bogdan Diaconu a spus despre ea că au propus-o pentru că s-au gandit la o femeie care sa-i faca față în dezbateri lui Clotilde Armand. A denumit-o „Clotilde Armand de Ilfov”.

Avram Iancu trăiește

„Tânărul Avram Iancu”, cum este descris pe site-ul partidului, este candidat PRU din județul Covasna și are 27 de ani. Omul de la comunicare, probabil albit de făcut prezentări edgy tuturor naționaliștilor din 2016 (dar cu mentalități de 1816), a început să facă niște proză, în care relatează electoratului că Avram Iancu, este un candidat aparte: nu prea le are cu tehnologia, pentru că are de lucrat pământului, drept urmare nu răspunde la telefon când îl sună partidul. (poate l-au motivat acum, de când cu black friday?)

„Avram Iancu e fermier alături de tatăl său, pe care îl cheamă tot Avram Iancu. Iancu nu e foarte vorbăreț, dar spune răspicat ce are de spus. Răspunde greu la telefon, odată pentru că nu prea e semnal în zonă, apoi pentru că e prins cu treburile. I-am salvat numele în telefon și m-a sunat la câteva ore de la apelul meu. Și, credeți-mă, e o senzație aparte să te sune …Avram Iancu.”
Tot pe site-ul PRU este citată o conversație telefonică cu Avram Iancu, care a spus că „oamenii reacționează mai așa când îi aud numele, mai ales cei de alte etnii”.
N-ar fi nimic în neînregulă cu sintagma „cei de alte etnii”, dar venită de la cineva din Covasna care s-a înscris în PRU, te face să te gândești de două ori.
Dar Avram Iancu e băiat cu planuri mari. A spus că o să facă „un pic de civilizație, că e pericol așa”.

Gheorghe Nichita, colecție de dosare penale și urmăriri nocturne cu serviciul primăriei

Controversatul fost primar al Iașului timp de 12 ani, a avut suficient timp cât să se umple probleme cu legea, dar asta nu îl împiedică să candideze din nou.

Nichita e domnul acela care a fost condamnat pentru că și-a spionat amanta cu serviciile secrete ale Primăriei din Iași, în timp ce amantă era tot o angajată a Primăriei din Iași De găsit, a găsit-o, dar l-au găsit și procororii pe el în timp ce făcea pe Sherlock Holmes, versiunea romance, cu banii contribuabililor.

Domnu Gheorghe și-a găsit acum bine meritatul loc într-un partid de extremă dreapta, după ce a părăsit PSD-ul și ideologia lui așa numită de stângă.

Stânga dreapta, ce mai contează, serviciile de urmărire ale amantelor să meargă.

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *