☞ #news ☞ #proteste ☞ #dezbatereMJ ☞ #thisandthat

Luni, 30 Ianuarie

#news

Cele mai mari proteste din ultimii 20 de ani

29 ianuarie. De la Vlad Petri

În 29 ianuarie peste 50.000 de oameni au ieșit doar în București, ca reacție la tentativa Guvernului de a trece legi menite să grațieze deținuți și să dezincrimineze anumite fapte corupție. În țară se estimează un total de 100.000 de protestatari.

Gestul Ministerului Justiției de săptămâna trecută a înfuriat mulți oameni: a dat semnale că plănuiește să meargă mai departe cu proiectele de lege când a anunțat o dezbatere publică pe subiect, cu 50 de locuri disponibile.

Dacă aceste legi sunt publicate în Monitorul Oficial, ele vor genera efecte imediat, chiar dacă apoi sunt abrogate (de Guvern, respinse de Parlament, ori se va constata că sunt neconstituționale).

Practic toți deținuții vor fi eliberați, iar modificările din Codul Penal se vor aplica tututor proceselor în curs. Digi24/ Cristi Dănileț

În București, protestatarii au scandat în Piața Universității, la Parlament și Ministerul Justiției, iar în final la Guvern. Pe scurt, mesajul pentru decidenți a fost la modul ori vă reveniți, ori vă cărați, iar pentru presa care i-a acuzat că-s plătiți și manipulați: huă. Gabriel Sandu/ Brrlog

Iar aici un video la cald.
Casa Jurnalistului/ Ursulean, Petri, Fermeșeanu și Moisil

Presa continuă să descopere motive pentru care Guvernul se grăbea să treacă ordonanțele. Cum ar fi motivul ăsta de 6,6 miliarde de euro, care vor ajunge la autoritățile locale prin semnătura dnei. Sevil Shhaideh—dacă se descoperă că banii ăștia au fost furați, Shhaideh ar fi la adopost sub modificările Codului Penal. Vlad Petreanu explică.

#dezbaterepublica

Show la Ministerul Justiției

Foto: Octav Ganea, Inquam

În dimineața asta a fost dezbatere la Ministerul Justiției, unde găseai un mix de jurnaliști, oengiști, asociații dubioase, oameni cu înțelepciune populară sau cu copii în pușcărie. Și Gigi Becali.

Unii l-au criticat pe Ministrul Iordache, alții l-au felicitat. Becali a lăudat protestele și a zis că-s întemeiate, dar pe fond era de acord că “băi, graţierea trebuie dată, că ştiu ce e acolo şi de aia sunt aici” (cu referire la timpul petrecut de el la închisoare).

Un tip de la 0 fundație înființată de Voiculescu (FACIAS) a zis că a adus exemplare vii de ploşniţe şi gândaci, culese de pe saltele din penitenciare. News.ro / Virgil Burla: aici și aici

Florin Iordache, Ministrul Justiției, a spus că nu vor beneficia de grațieri condamnații pentru corupție, violatorii, criminalii, recidiviștii. E o minciună, în realitate ar fi pe dos. Puteți citi proiectul grațierii aici.

Ministrul Justiției a mai declarat că va renunța la formula pe fast-forward a Ordonanțelor de Urgență și va trimite propunerile către Parlament. Apoi a devenit ambiguu pe subiect, așa că încă nu e clar.

Toată dezbaterea a sunat destul de crazy, poți face un shuffle pe înregistrările astea. Cristian Neagoe / partea I și partea a II-a

Președintele Iohannis a ieșit pe Facebook și i-a transmis Guvernului să renunțe cu totul la proiectele de grațiere și modificările Codului Penal.

Gata cu circurile din București

Azi s-au interzis circurile cu animale în tot Bucureștiul (era interzis în sectoarele 1 și 6).

Presiunea publică împotriva acestor showuri a explodat după incendiul de la circul Globus, care a ucis 11 animale sălbatice: în doar câteva zile, peste 60.000 de oameni au semnat o petiție pentru interzicerea circurilor cu animale în România.

În mai multe state e deja interzis, fiindcă cercetările au concluzionat că animalele alea duc o viață de suferință. Digi24 / Laura Ștefănuț

#thisandthat

Noi am lansat episodul 4 din Periodic, show-ul nostru cu C.A. Rosetti la pupitrul de prezentator și, dacă l-ai ratat, nu-i prea târziu să-l vezi. Pentru că ne plac lucrurile aprofundate, am scris pe larg despre subiectul emisiunii — piața muncii de la noi. Românul, deși muncește mult, rămâne sărac.

Propaganda mincinoasă din online poate decide soarta lumii, iar asta nu mai este un secret pentru nimeni. Totuși, cea mai mare sursă de informații importante ajunge la noi cu ajutorul internetului. Cum îl putem proteja?
The New Yorker / Adrian Chen

Îți mai amintești de Ziua Națională a Culturii, aia pentru care s-au dat pe repede înainte 200.000 de lei de la buget pentru niște evenimente cu Eminescu? Citește aici un reportaj amplu despre cinci dintre inițiativele finanțate și un punct de vedere asupra acestor controverse.
Brrlog / Gabriel Sandu

Proaspăt adoptata măsură a lui Trump împotriva refugiaților amintește de momente grave din istoria nu atât de îndepărtată a Americii. Un proiect emoționant de foto-text postat pe Twitter subliniază perfect asta:

Ai aici un interviu cu unul din inițiatorii demersului.
The Atlantic / Candice Norwood

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Redactie

Brrlog este o publicație de jurnalism explicativ și satiră culturală. Sau jurnalism cultural și satiră explicativă, încă nu e clar.