☞ #news ☞ #proteste ☞ #rezist

Joi, 2 februarie

#news

Cel mai mare protest de după revoluție

Protestul de la Guvern din 1 februarie 2017. Momentul conflictului dintre jandarmi și ultrași surprins de Barna Nemethi

Pe 1 februarie 2017, în România au avut loc cele mai mari proteste de după Revoluția din 1989. Aproximativ 300.000 de oameni au ieșit în peste 50 de orașe din țară. 150.000 de manifestanți au protestat la București, urmați ca număr de cei 30.000 de la Timișoara, 25.000 din Cluj și 15.000 la Iași.

Manifestația a fost predominant pașnică, până când un grup de ultrași violenți a atacat jandarmii cu petarde și sticle. 79 de persoane au fost duse la poliție, în timp ce 5 persoane au ajuns la spital. Se pare că grupul de agitatori făceau parte din galeria clubului Dinamo. Tolo.ro / Cătălin Tolontan

Președintele Klaus Iohannis a acuzat MAI că știa unde sunt grupurile de instigatori de la protestul de ieri și că nu a făcut nimic, punând în pericol viața manifestanților de bună-credință.

Carmen Dan, șefa MAI, a spus că SRI nu a furnizat informații relevante în cazul agitatorilor de ieri. SRI a contrazis-o.

Într-o declarație ulterioară, Dan a prezentat presei o listă cu persoane publice care „au susținut protestul și au chemat oamenii în stradă”.

ActiveWatch a criticat dur gestul făcut de Carmen Dan de a arata cu degetul spre personalitățile care au susținut protestul și consideră declarațiile ei, făcute din poziția oficială pe care o ocupă, un atac adus libertății de exprimare și o tentativă de intimidare.

Echipa Brrlog a surprins momentele impresionante când protestatarii pașnici au încercat să oprească ultrașii violenți. Poți urmări aici materialul nostru:

Ordonanța neagră merge înainte. La fel și protestele

În ciuda presiunilor străzii și a Președintelui Iohannis, care cer abrogarea ordonanței de modificare a codului penal și retragerea legii grațierii, PSD merge mai departe cu ele.

Mai mult, înainte de ședința extraordinară a PSD-ului, Codrin Ștefănescu a spus din nou presei că se gândesc la o contra-manifestație cu un număr record de susținători ai Guvernului, întrucât există „o presiune din partea admiratorilor” partidului. La conferința de presă din această seară, Dragnea a declarat că Președintele este vinovat pentru mișcările de stradă din ultimele zile și a spus că el „nu vrea să scoată în stradă 1 milion de oameni”.

În orice caz, Klaus Iohannis a avertizat că organizarea unui asemenea contra-protest poate duce la „violențe greu de calmat”.

În ultimele două zile, Ordonanța dată în noaptea de 31 ianuarie a fost subiect de dezbatere în societatea civilă. Dacă vrei să fii sigur că ai înțeles ce conține ea, poți să citești explicațiile succinte date de Cristi Danileț pentru Digi24.

De asemenea, strada cere „abrogarea” acestui act, inclusiv în sensul anulării efectelor pe care această le va produce. Dar suntem siguri că ne dorim abrogarea acestei ordonanțe și nu anularea/retragerea ei? Termenii juridici sunt dificil de ințeles pentru oamenii fără pregătire în acest sens. Uite aici un caption explicativ via Funky Citizens.

De asemenea, Factual informează că au fost publicate neadevăruri cu privire la această ordonanță chiar și în Monitorul Oficial. Citește aici mai multe despre asta.

Între timp, pentru a treia seară consecutiv, oamenii s-au adunat deja în fața Guvernului.

Dacă vrei să fii sigur că ești safe în seara asta, uite aici un scurt îndreptar de manifestant:

Chestii de citit în vremuri de protest

În mod normal, în secțiunea asta plănuisem să-ți facem câteva recomandări de activități pentru weekend, dar cum nu ne stă mintea la distracție în vremurile astea de #rezistență, o să-ți vorbim puțin despre ideea de protest. La alții.

Deși datează din 2014, articolul ăsta excelent vorbește despre efectele reale ale mișcărilor de stradă, cu o trecere în revistă a multor proteste din lume. The Atlantic / Moises Naim

Ce se mai poate face în America, atunci când protestele nu par îndeajuns să oprească măsurile lui Trump? The Guardian / Francine Prose

Multe din pancartele pe care le vedem la proteste sunt inspirate din creațiile unor artiști vizuali. Dar ce rol poate avea poezia în timpul revoltelor? The New Yorker / Edwidge Danticat

Experții ne dau patru sfaturi importante despre cum să transformăm orice protest într-unul de succes. Vox / Brian Resnick

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Redactie

Brrlog este o publicație de jurnalism explicativ și satiră culturală. Sau jurnalism cultural și satiră explicativă, încă nu e clar.