☞ #Turcia☞#Pasul istoric al Coreei de Nord☞ #G20☞#Guvern☞#recomandări

Luni, 10 iulie

de Laura Ștefănuț, Barna Nemethi, Gabriel Sandu

Dacă îți place articolul de față și demersul nostru de a explica actualitatea, te poți abona la Newsletterul nostru gratuit

Protestele din Turcia

Se estimează că în jur de un milion de oameni au protestat (#JusticeMarch) în Turcia față de abuzurile regimului Erdoğan, abuzuri intensificate după lovitura de stat eșuată de anul trecut. Protestatarii au fost chemați în stradă de opoziție (cu figura centrală a social democratului Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Popular Republican).

Marșurile au durat 25 de zile și s-au întins pe 450 km — de la Ankara la Istanbul, unde s-a ajuns luni:

Istanbul. Sursă: Laurențiu Dincă

La Istanbul, poliția a arestat miercuri opt activiști pentru drepturile omului, inclusiv directoarea Amnesty International și doi cetățeni europeni (din Suedia și Germania). Erau la un curs de securitate în mediul digital și au fost reținuți fără explicații.

La începutul lui iunie fusese arestat și președintele Amnesty, împreună cu 22 de avocați, iar atunci autoritățile au spus că erau simpatizanți ai lui Gulen. Sub pretextul ăsta au fost arestați sute de profesori, judecători, activiști sau cetățeni.

Între timp, președintele Erdoğan participă la Summitul G20, care reunește liderii mondiali pentru a dezbate problemele lumii. Secretarul general al Amnesty International cere liderilor G20 să îi solicite lui Erdoğan eliberarea prizonierilor politici — The Guardian

Summitul G20 a fost ținut anul acesta la Hamburg și prezidat de Cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Printre temele discutate au fost: implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare sustenabilă, măsuri antiterorism, criza din sănătate (bacteriile rezistente la antibiotice), procesul de digitalizare, schimbările climatice, emanciparea femeilor și securitatea alimentară.

N-au lipsit protestele, cu miza principală să amintească că liderii mondiali au vină și responsabilitate pentru problemele lumii.

Peste 200 de polițiști au fost răniți și peste 200 de protestatari arestați sau reținuți.

Una dintre grupările cunoscute de protestatari se numește Mișcarea Black Bloc și a intrat în atenția publică încă din anii 80, prin manifestațiile anti-energie nucleară și apoi, generic, anti-capitalism — DW

Au fost și proteste pașnice. 1000 de oameni au făcut un performance: costumați în zombi, au atras atenția asupra importanței individului în lupta împotriva problemelor generate în capitalism — CNN

Coreea de Nord (principala amenințare pentru securitatea SUA) obține prima rachetă intercontinentală. Cum ar putea asta conduce la un război nuclear?

După ani de încercări eșuate, Coreea de Nord reușește să fabrice o rachetă balistică cu rază de peste 5000 km, adică una care ar putea ajunge pe teritoriul SUA— Washington Post

Iar asta ar putea duce la un război nuclear, în special în lumea noastră, cu America și Coreea de Nord conduse de doi lideri impulsivi.

Până acum, nord-coreeni aveau bombele de distrugere în masă, dar nu aveau tehnologia de a le trimite la distanțe mari.

După cum scriam în trecut, Coreea de Nord a început să capete experiență în domeniul nuclear încă din anii 50, când Uniunea Sovietică oferea cursuri introductive pe subiect oamenilor de știință de acolo.

După ce a căzut URSS-ul, au continuat cercetarea pe cont propriu, la un ritm foarte încet dar relativ constant.

Încă din 2011, expertul Siegfried S. Hecker avertiza că riscul de securitate s-a modificat, prin reușita regimului corean de a îmbogăți uraniul și de a construi de la zero un nou tip de reactor (pe care încercau să îl obțină de la diverși de zeci de ani). Până atunci, se bazau pe plutoniu pentru a construi bombele, iar obținerea cantităților necesare fusese împiedicată în mare parte de acorduri internaționale.

În momentul de față nu se știe exact ce arsenal nuclear deține Coreea de Nord, dar se presupune că poate construi o bombă nucleară la fiecare șase săptămâni.

Trump și Kim Jong-un sunt similari în reacțiile macho și încordările războinice, după cum am mai spus.

Liderii nord-coreeni au fost paranoici în mod tradițional, fiindcă funcționează în cel mai închis sistem statal din prezent, în rațiunea căruia antagonizarea față de exterior reprezintă opțiunea de supraviețuire — au dezvoltat acest sistem după ce au fost sub ocupație străină și război vreme de decenii. Teoretic, Coreea de Nord este încă în stare de război cu SUA (războiul SUA — Coreea din anii 50 nu a fost închis formal, conflictul direct s-a oprit doar printr-un armistițiu).

Noul lider corean, Kim Jong-un și-a executat propria iubită și marile lui temeri țin de faptul că Occidentul vrea să îl elimine. De asta, dacă presiunile publice din partea administrației Trump cresc, este posibil să o ia razna și să înceapă să arunce cu bombe nucleare. Să nu uităm nici că lansarea unui atac nuclear din partea SUA, la orice moment, este decizia directă și unică a președintelui Donald Trump.

Între timp în România

Liderii PSD-ALDE fac luni evaluarea de o săptămână a noului Guvern. Ceea ce este clar e faptul că schimbarea Guvernului nu a încheiat criza.

Foto: Noul Guvern. De Octav Ganea

România e în continuare impredictibilă, fiindcă noul Guvern a anunțat de pe o zi pe alta un program de guvernare modificat semnificativ: fără consultare, fără raport de impact, fără detalii asupra cum vor funcționa noile principii.

Este vorba de aplicarea unor măsuri care vor impacta masiv piața de afaceri (modul de impozitare) sau cetățenii (reluarea discuțiilor asupra renunțării la pilonul II de pensii — deși nu apare în programul de guvernare, Ministrul de Finanțe a spus că aceasta va avea loc).

Ce-i cu pilonii de pensii?

Pilonul II era un mecanism de contribuție la pensia proprie, mecanism de care avem nevoie ca generația noastră să nu rămână neacoperită. Cel puțin în teorie.

Similar, pilonul III se referă la pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale şi aderare facultativă.

Pilonul I înseamnă contribuția noastră pentru cei care ies acum la pensie.

S-a vehiculat ideea că, după scoaterea pilonului II, cetățeanul ar putea alege între contribuția la I și III—improbabil: „Pentru simplul motiv că, dacă o faceți, nu va avea cine să plătească pensiile pensionarilor de azi. Cine ar opta pt pilonul I (să plătești pt alții, fără nicio garanție că va plăti altul pt tine peste 30 de ani) în fața pilonului III (plătești pt tine)?
Deci “opțiunea” va fi eliminată rapid, dacă se va introduce vreodată.—Ana Otilia Nuțu

Mai multe detalii:

Alte noutăți din programul de guvernare

În cazul Automobile Dacia, prin cei 16% impozit pe profit ar înseama că producătorul trebuie să plătească 73 mil. lei, pe când un impozit de 1% aplicat la cifra de afaceri înseamnă peste 200 mil. Lei datorați la stat. Pentru OMV Petrom este pe dos, în sensul că impozitul pe cifra de afaceri ar fi de 125 mil. lei, faţă de 145 mil. lei impozitul pe profit. — Ziarul Financiar

Probabil că, parțial, acțiunile guvernului sunt determinate de intenția de a stoarce bani pentru susținerea planul anunțat de măriri salariale, dar având în vedere modul în care sunt desfășurate este plauzibil să aibă un efect opus pe termen lung — Elena Calistru, Digi24

De obicei, în astfel de perioade de instabilitate, întreaga economie suferă: un scenariu plauzibil (și ultrasimplificat) ar fi că BNR vinde din economii pentru a opri leul să se prăbușească de tot. Sau că fondurile de investiții (unde pot fi băgați și bani cu care contribuim noi la pilonul II, de exemplu) au pierdut masiv prin scăderea leului în fața euro.

Povești cu prim-ministrul Tudose

Am înțeles cel mai bine cine este Mihai Tudose, noul premier al României din scrierea lui Liviu Iancu: Un prim-ministru cât o cârtiță pierdută

Asociația Ad Astra, care reunește cercetători români de top, și-a exprimat "profunda dezamăgire față de faptul că PSD a propus, iar Președintele României a acceptat nominalizarea pentru funcția de Prim Ministru al României în persoana dlui Mihai Tudose, considerând acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse și a faptului că dl Tudose a confirmat aceste acuzații, (…). Reiterăm faptul că plagiatul tezei de doctorat reprezintă o infracțiune care descalifică o persoană de la ocuparea unei funcții de conducere în stat. "

Ad Astra a reamintit declarațiile președintelui Iohannis la deschiderea anului universitar 2016–2017 din Timișoara: “Un politician dovedit plagiator trebuie să dispară din politică. Un cadru universitar dovedit plagiator să dispară din universitate”.

Dosar Liviu Dragnea—ascuns de autorități, dezvăluit de jurnaliștii RISE

Sursă Mediafax via RISE

O investigație excelentă și înfricoșătoare prin dezvăluirile ei a fost publicată de RISE Project. Ce arată investigația RISE pe scurt:

1. Un raport al serviciului secret al Ministerului de Interne (DGPI/“doi și-un sfert”) arată cum au făcut Liviu Dragnea și apropiații o avere enormă. Raportul a stat la sertar ani de zile.

2. De-a lungul mai multor ani toate contractele pentru drumuri (fonduri publice și fonduri europene) din Teleorman au fost câștigate de Tel Drum, firmă deținută de Dragnea prin acțiuni la purtător. Contractele au fost atribuite prin licitații neanunțate public.

3. Lucrările firmei: fie pur și simplu fictive, fie cu asfaltul turnat prea subțire sau prea îngust.

5. Acest raport impresionant prin detaliile lui a fost trimis “la centru” în 2011. De atunci (șase ani) a dispărut. Până astăzi.

6. În urmă cu doar câteva săptămâni, cu acceptul lui Liviu Dragnea și prin manevre parlamentare la limita legalității, acest serviciu secret a fost trecut în subordinea directă a lui Carmen Dan. Carmen Dan este omul de încredere al lui Dragnea (l-a urmat în toate funcțiile) și astăzi ministrul de Interne. Practic ea a primit control total asupra arhivei în care se afla acest raport.

Ca reacție, Liviu Dragnea a spus la România TV că: “Nu o să cedez. Totul vine de la George Soros. Tot acest rău. E o campanie începută din februarie 2016 împotriva mea şi a PSD. E bine organizată şi finanţată. Nu pot opri creşterea popularităţii PSD şi a actului de guvernare. Măsurile de guvernare produc efecte. Vor doar să mă înlăture pe mine şi să distrugă PSD”.

Conspirațiile cu Soros sunt tot mai comune și amintesc de procesul demonizării evreilor — Haaretz

Recomandări

#12–19 iulie: Performance pentru cupluri

La "Noi impotriva noastră" Ruxandra Hule ghidează un cuplu prin noi universuri de comunicare. Evenimentul are loc la MNAC și se petrece cu fiecare cuplu separat. Am experimentat și recomand (dacă nu sunteți cuplu, e suficient să aveți chimie sau prietenie veche). Rezervări aici

#20 iulie: DoR Live&Loud

DoR organizează o "revistă live": o succesiune de povești ordonate și conectate pentru public. "Vom ajunge din Ferentari în Hălmăgel, din Delta Dunării în Delta Văcărești, din Paris în București, de la prima noapte la ultimul bairam, cu un strop de vanilie și niște rap", ne-au dezvăluit cei de la DoR. Va avea loc la Muzeul Țăranului. Bilete aici, ne vedem acolo.

NY Times oferă un volum despre cum schimbă lumea migrația climatică:

"Refugiatul climatic" este un concept relativ nou și se referă la acei oameni forțați să se mute din cauza schimbărilor climatice. Poți descărca materialul de pe NY Times aici:Climate Refugees: How Global Change Is Displacing Millions

Pe același subiect, tot de la Ny Times: Planeta va deveni de nelocuit mai curând decât vă așteptați

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Redactie

Brrlog este o publicație de jurnalism explicativ și satiră culturală. Sau jurnalism cultural și satiră explicativă, încă nu e clar.