Sună telefonul. „Salut! Sunt Alex. Eu sunt jos.” E directorul Agerpres, Alex Giboi. Cu o seară în urmă, postase pe Facebook un mesaj în care critica modificarea legislativă prin care PSD-ul intenționează să impună agenției de presă naționale aceeași condiție ca la TVR și Radio: dacă raportul de activitate al agenției de presă pică la votul din Parlament, atunci pleacă și directorul. Adică el. Motivul? Giboi lasă țigara electronică din mână, scoate telefonul și recită cu vocea unui crainic din perioada ceaușistă: „Agerpres, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român”.

E halucinant! Dacă omul ăsta n-ar citi de pe un telefon mobil performant, într-o cameră înțesată de tehnologie, ai putea crede că suntem cel puțin în 1984. Anul, nu cartea. Dar Giboi citește din comunicatul de presă al Ministerului Culturii în anul de grație 2017, minister condus de Lucian Romașcanu și publicat, ca o ironie a sorții, chiar pe site-ul Agerpres. Pentru context, Romașcanu e același ministru care vrea mai multe filme cu Sadoveanu și daci finanțate de la buget. Am scris despre asta aici.

În comunicat, ministrul își argumentează decizia prin faptul că actuala lege nu-i permite să-l dea afară pe director nici dacă este condamnat definitiv. „Nici măcar urmărirea penală nu poate avea efect”, se plânge ministrul. Oare a semnalat aceste aspecte și a depus eforturi la fel de intense și în cazul șefului său, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani cu suspendare pentru fraudă electorală? Romașcanu susține că s-a inspirat în această modificare legislativă din situația actuală a TVR-ului și a Radioului, dar cele două instituții de stat sunt departe de a fi un exemplu de bun managment al statului român. Așa cum scrie și Cătălin Tolontan pe blogul său „racordarea agenției naționale de știri la dezastrul financiar și al rătăcirii misiunii, care se perpetuează de decenii la TVR și RRA arată ca o modificare a legii din rău în mai rău”. Și, în încheierea comunicatului, amintește cum Giboi a fost numit politic. Ministrul Culturii, care înainte să preia acest portofoliu participa la ședințe de redacție unde se discuta ce fată intră în pagina 5 a ziarului din ziua respectivă, ne îndeamnă „să nu uităm originea profesională a actualului apolitic director general, aceea de șef al biroului de presă al PSD”. Pe același principiu ar trebui să nu uităm nici originea sa profesională a domniei sale, nu?

Agerpres, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român.

– Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii

Dar riscul e dincolo de viziunea unui ministru sau altul. Așa cum au semnalat și ONG-urile și organismele profesionale, de la Active Watch la CJI , și câteva dintre cele mai mari publicații din lume, în clipa în care politicul are un cuvânt de spus nu pe criterii de profesionalism, ci pe unele politice, se vor simți îndreptățiți să intervină în activitatea de zi cu zi a instituției de presă.

Să nu vă imaginați că PSD-ul face asta din motive și pentru interese politice sofisticate. La fel cum nea Nicu’ suna la TVR când avea chef de muzică populară, așa și politicianul român de azi, obișnuit cu ziariști-slugi, sună la Agerpres cu cerințe care sfidează hilarul.

O spune chiar Alex Giboi, în interviul de mai jos: „presiunile cele mai multe au avut legătură cu politiceni care au sunat în redacție și au cerut să scoată o poză de pe site, că nu le place cum arată sau să modifice titlul vreunei știri legate de ei”. De la proiecte de urbanism, politici sociale și economie, clasa politică actuală se raportează la România cu atitudinea unei nașe mari la o nuntă unde mesenii duhnesc a sărăcie și neputință.

Cu aceste premise ne-am așezat în fața camerei și am apăsat rec.

 

 

 

 

 

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *