Cu un sistem de sănătate la pământ, politicienii români pompează bani în centre medicalo-ezoterice, coordonate de oameni care practică metode nevalidate științific. 

Guvernele Ponta și Grindeanu au anunțat că vor aloca peste 5 milioane de euro unui singur centru de recuperare pentru bolnavii de cancer, fondat de un doctor care promovează teorii anti-vaccinare, spune că oamenii se pot îmbolnăvi dacă disprețuiesc așezămintele Domnului și susține că biblia i-a devenit dascăl în medicină.

Aceeași organizație a făcut o campanie intensă pentru a strânge un milion de euro din donații și a primit fonduri europene de aproximativ două milioane de euro pentru un centru de cercetare în recuperare oncologică, care teoretic e gata din 2015. Complexul medical încă nu funcționează.

Este vorba de Clinica Nera, din județul Caraș-Severin. Iar cel care o deține, Pavel Chirilă, este medic internist, promotorul conceptului de medicină creștină din România și membru fondator al Coaliției pentru Familie.

În România nu sunt destule aparate pentru radioterapie, iar listele de așteptare pentru ședințele acoperite de Casa Națională de Asigurări sunt lungi. La problemele care țin de accesul limitat la servicii de bază se adaugă riscul ca bolnavii să dea, în viața de zi cu zi sau pe net, peste oameni care îi sfătuiesc să încerce tratamente magice, ușor de accesat și fără efecte secundare. În condițiile astea, statul oferă bani pentru proiectul unui medic ale cărui practici și idei ies din sfera științei.

Am mers pe urmele banilor investiți în proiect și am aflat că alinarea suferinței trece prin influența baronilor locali, ordine de miniștri, prin pereții mânăstirilor ctitorite de doctori creștini și are bătaie lungă, până în sufletele bolnavilor, care ar crede cu orice preț că metodele fără validare clinică au efecte.

Apariția vraciului ortodox cu diplomă de medic

Pe lângă mulțimea de yoghini, homeopați și bioenergeticieni anonimi apăruți după Revoluție, au răsărit și câteva figuri a căror autoritate se trage (și) din domenii seculare. Chirurgi precum Leon Dănăilă sau Gheorghe Burnei, amândoi convinși că Dumnezeu le ghidează bisturiul, au fost validați de pacienți creduli sau aflați în situații disperate, dar și de presa senzaționalistă care le-a acordat sufixul „de geniu”.

Tot din domeniul medical vine și personajul nostru principal, Pavel Chirilă, medic primar, internist și promotorul conceptului de medicină creștină.

Pentru a înțelege mai bine cine este Chirilă, trebuie să ne întoarcem cu ani în urmă, pe la începuturile carierei sale. El mărturisea în interviuri că în timp ce lucra la Spitalul de Urgență a început să aibă dileme legate de medicină, pe care și le-a rezolvat citind Biblia.

„Mi-am pus problema dacă medicina pe care am învățat-o în facultate este într-adevăr un sistem epistemologic moral sau trebuie să caut și existența altor moduri de a aborda și vindeca bolnavii. […] Într-o astfel de situație am început să studiez Sfânta Scriptură pentru a extrage versetele cu temă medicală. Aceste versete mi-au devenit ulterior un dascăl perfect.”

Pavel Chirilă și-a construit după ’89 un mic imperiu al medicinei alternative cu ajutorul familiei și al susținătorilor: și-a deschis o editură religioasă, o rețea națională de școli post-liceale sanitare pentru călugări și maici, o clinică și o mănăstire de maici, toate cu aceeași denumire — Christiana. În 1995 înființează și magazinul-fundație-revistă Naturalia, unde vinde produse bio-sănătoase și oferă sfaturi dietetice, religioase și anti-vaccinare.

Totuși, visul său de peste două decenii a fost să întemeieze un mare spital-mănăstire, unde bolnavii să-și vindece sufletul și corpul.

Medicul Pavel Chirilă

Visul aproape i se împlinise prin anii ’90, când a ctitorit mănăstirea Christiana în București, pe Șoseaua Pipera. Aceasta trebuia să fie partea ecleziastică din complexul ecleziastico-medical plănuit, însă partea medicală n-a mai apucat să fie construită: aprobată prin ordinul de ministru al lui Petre Roman, anulat apoi sub Iliescu.

De vină pentru eșecul proiectului ar fi fost o campanie de presă orchestrată împotriva lui, spune Chirilă. Într-o hotărâre de guvern ulterioară, centrul Christiana a fost reorganizat în comuna Furculești, județul Teleorman.

După această experiență nefastă, Chirilă începe să creadă că statul e un monstru, dar nu într-atât cât să renunțe complet la ideea de ajutor de stat.

În 2012, Chirilă a demarat planurile pentru un nou proiect: Clinica Nera, un centru de recuperare oncologică, dedicat în special pacienților aflați în fazele inițiale ale bolii. Centrul ar urma să fie deschis tot lângă o mănăstire de maici întemeiată de el: Mănăstirea Nera din comuna Sasca Montană, locul său natal. Serviciile oferite vor fi acoperite din bani de la Casa de Asigurări și prin plăți directe de la pacienți.

În 2015, Victor Ponta semna o ordonanță prin care centrul Nera primea 5 milioane de lei de la bugetul Ministerului Sănătății, iar în aprilie 2017, PSD Caraș-Severin îi mulțumea lui Sorin Grindeanu fiindcă aproba finanțarea clinicii cu alte 18 milioane de lei.

Ministerul Sănătății spune că cei 5 milioane de lei alocați prin ordonanță de urgență de Ponta nu au mai ajuns la Pavel Chirilă, deoarece fundația nu a putut prezenta documentele justificative relevante si conforme cu legislatia in vigoare in vederea finantarii constructiei Centrului de „Cercetari in Recuperare Oncologica” din Valea Nerei.

Legat de banii promiși de guvernul Grindeanu, CNI nu ne-a dat un răspuns, iar Pavel Chirilă ne-a spus că au fost aprobați, dar că nu i-a primit încă.

Când l-am întrebat cum i-a convins pe decidenți să ofere fondurile a răspuns: „Le-am spus statistica cancerului în lume și în România”.

Chirilă crede că omul se poate îmbolnăvi dacă „disprețuiește așezămintele Domnului”

Atunci când vorbește despre clinica Nera, Pavel Chirilă spune din start că metodele lor sunt complementare cu tratamentul clasic și că se încadrează în ramura recuperării oncologice.

Terapiile propuse de el sunt oferite în cadrul unei cure de 14 zile, pe care pacientul trebuie să o facă în stadiul inițial al bolii. În timpul programului au loc ședințe de kinetoterapie, psihoterapie, dietoterapie și „învățarea unui stil de viață corect”. De consiliere se ocupă psihologii și măicuțele.

El spune că serviciile din clinică se adresează și celor care au nevoie de tratarea efectelor secundare de pe parcursul tratamentelor clasice, indiferent de faza bolii.

Pentru a afla și un alt punct de vedere referitor la domeniul în care activează clinica Nera, i-am cerut părerea lui Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București. Acesta ne-a spus că serviciile specifice recuperării oncologice sunt foarte importante, însă prea puțin disponibile pacienților din România.

Cu privire la efectele secundare cauzate de tratamentele de baza, precum chimioterapia, Tănase ne-a spus că doar o parte dintre ele s-ar putea ameliora cu metodele din descrierea clinicii, în timp ce altele necesită tratamente specifice, inclusiv medicamente.

Conform informațiilor de pe site-ul clinicii, în centru vor fi și medici oncologi.

Consilierea spirituală e prezentată de Pavel Chirilă ca fiind doar o parte a tratamentului de îmbunătățire a calității vieții pacienților din clinică.

Pentru că am vrut să aflăm mai multe despre îmbinarea tratamentelor clasice cu medicina creștină, i-am propus lui Pavel Chirilă să discutăm pe larg. A acceptat și ne-am întâlnit la sediul clinicii lui din București. Încă de la început ne-a spus că nu poate explica pe larg conceptul de „medicină creștină” într-un singur interviu și ne-a oferit cărți semnate de el.

Pentru cartea „Vindecarea”, publicată în 2009, și alte lucrări similare, ne-a spus că a „analizat 3000 de versete din toată scriptura pe teme medicale și încă o dată 3000 de versete pe teme psihologice”.

În timpul interviului, Chirilă a ținut să diferențieze cauzele biologice de cele spirituale, care țin de relația bolnavului cu Dumnezeu, și de cele psihologice care țin de relația pacientului cu semenii săi.

În carte prezintă cauze ale bolilor cu trimiteri la studii științifice și pseudoștiințifice, dar și prin filtrul spiritualității.

Pornește de la cauze spirituale ale bolilor, ca „disprețuirea așezămintelor Domnului” și alte păcate, cum ar fi situația „când cineva se îndoiește de mesajul divin”. Boala mai poate apărea și ca să „arate prin vindecarea unui bolnav lucrările lui Dumnezeu”.

Fragmente din biblie și din texte ale preoților, care fac referire la păcate, sunt folosite și pentru a argumenta cum contribuie conflictele dintre oameni la declanșarea bolilor: „vrăjmășia cu oamenii”, „stress-ul cauzat de oamenii din jurul lor”.

Alte cauze menționate în cartea lui Chirilă sunt prezentate (și) ca răzvrătiri ale omului împotriva naturii sau a lui Dumnezeu, fie că e vorba de alimente care nu sunt „naturale” (organisme modificate genetic), probleme de mediu (poluare) sau de alte păcate (anticoncepționalele, dependențe).

Prin identificarea factorilor care au determinat boala se verifică și măsura în care pacientul respectă morala creștină, în forma interpretată de Chirilă. Terapiile propuse în carte sunt de tipul homeopatiei și fitoterapiei, plus terapii care țin de religie — post, rugăciune, etc.

Boala are, deci, rolul de a mântui bolnavul: „Boala este pedagogul care vindecă împietrirea. Dumnezeu o îngăduie ca pe o cale de îndreptare <<după ce a încercat și cu mila și cu necazurile și nu a reușit>>.”

Printre metodele enumerate în carte, propune și evaluarea numelui unui pacient:

„În primii ani de practică privată am fost consultat de un bolnav pe care îl chema Minciuna(…) L-am întrebat dacă este de acord să aibă o conversație cu preotul nostru. Acesta i-a sugerat cu delicatețe să își schimbe numele.”

Într-un interviu din 2012, în același paragraf în care face trimitere la psihologii care vor lucra în clinica Nera, Pavel Chirilă vorbește și despre teoria „științifică” a doctorului Ryke Geerd Hamer, părintele Noii Medicine Germane, o metodă pseudoștiințifică care presupune că boala are la origine un șoc psihologic și că poți scăpa de cancer doar cu puterea gândului.

Referitor la cauzele psihologice ale cancerului, din cercetările de până acum nu s-a stabilit o cauzalitate directă între stres și declanșarea acestei boli. Se poate vorbi cel mult de o corelație, întrucât o persoană care suferă de stres poate deveni neglijentă cu sănătatea și poate consuma cantități mai mari de alcool sau tutun.

Ryke Geerd Hamer descuraja în mod activ tratamentele standard, motiv pentru care clinicile lui au fost interzise în Germania, teza sa de abilitare a fost respinsă, dreptul lui la practică retras, iar unele țări consideră aplicarea metodei sale caz de malpraxis.

Când l-am întrebat în ce măsură metodele lui sunt legate de cele ale medicului german, el a accentuat faptul că nu vor descuraja tratamentul clasic, precum metoda lui Hamer, ci din contră, chiar îl vor recomanda. Tot legat de asta, a mai spus:

„Nu are nicio legatură cu terapiile alternative Ryke Hammer. (…) Sunteți medici? (…) Îl consider un cercetător valoros, care a emis o teorie a factorului oncogen psihologic, a emis teoria tratamentului psihoterapic. Noi luam ce vrem noi.”

Cu toate astea, Chirilă povestește în cartea lui despre o pacientă care a venit să îi ceară sfatul după ce a întrerupt tratamentele clasice pentru că a rămas însărcinată. El spune că a încurajat-o să păstreze sarcina, că a sfătuit-o să meargă la un preot, și că la câteva zile după naștere bolile au dispărut. Îl descrie ca un caz „tipic de vindecare miraculoasă prin credință la o persoană care a fost răsplătită cu viața pentru că a salvat o altă viață”. Povestea, spusă și din perspectiva femeii a fost un subiect mediatizat. Știrea a fost preluată și de presa creștină din afară.

Legat de măsura în care se va pune presiune pe convertirea pacienților atei sau agnostici, el ne-a spus că în proiectele sale nu forțează „libertatea spirituală a pacienților”. Însă în timpul interviului a afirmat la un moment dat și că:

„E foarte greșit să fii ateu, pentru că ești o ființă creată și din moment ce ești o ființă creată, ai un creator și dacă nu ai nici minima recunoștință față de creatorul tău că te-a creat, e jalnic, e grotesc.”

Deși Pavel Chirilă vorbește despre spiritualitate ca fiind doar o parte a curei din clinica Nera, pe baza proiectelor mai vechi și a abordării lui, nu putem ști cât din activitatea de recuperare din clinică va fi înglobată în acest tip de medicină. Nu este clar nici în ce măsură se va face diferența dintre metodele care ajută la „redobândirea forțelor” și ideea de tratament pentru vindecarea cancerului. În cadrul interviului el a insistat că se va folosi un simplu program de recuperare, întâlnit și în alte clinici din afară, și că nu le vor spune pacienților că tratamente alternative îi vor vindeca.

Chiar și echipa specializată pe partea de îngrijiri paliative care colaborează cu Institului Național de Cercetare a Cancerului (NCI) din SUA face distincția dintre potențialul rol benefic al laturii spirituale asupra stării psihologice, atât timp cât le oferă pace interioară pacienților care trec printr-o suferință gravă, și, pe de altă parte, practicile prezentate ca având rol de vindecare, care sunt îndoielnice.

Pe partea de nutriție, Pavel Chirilă colaborează cu Cristela Georgescu, o nutriționistă cu diplomă de la Cornell University — obținută în urma unui curs online de două săptămâni (program de două săptămâni -“length”, care se face pe parcursul a șase săptămâni -“duration”). Cei doi au scris împreună o carte despre rolul nutriției în prevenția cancerului, care poate fi comandată de pe site-ul clinicii Nera. În plus, pe pagina de Facebook a clinicii apar mai multe postări legate de Cristela Georgescu, inclusiv una din 2013, care face trimitere directă la secțiunea „Despre cancer”, de pe blogul ei. Printre articolele pe care ea le-a strâns de-a lungul anilor la această secțiune, sunt și unele în care autorii condamnă tratamentele clasice.

În general Chirilă îmbină informații dovedite științific, uneori sub forma unor generalizări sau exagerări, cu ipoteze care sunt încă în faza de cercetare și cu unele care nu au nicio bază științifică, din diferite domenii.

Atunci când unele metode de tratament ies din sfera terapiilor de recuperare și intră în cea a medicinei alternative, se poate ajunge pe o pantă periculoasă. Deraierile de genul ăsta pot contribui la decizia pacienților de a evita sau de a apela cu întârziere la tratamentele clasice.

Pavel Chirilă spune că nu va descuraja tratamentele de bază, dar în același timp prin canalele de comunicare ale clinicii sunt promovate persoane care fac asta. De asemenea, materialele despre vindecări miraculoase pe care le postează în rețelele de socializare pot induce pacienții în eroare.

Mai mult, unele terapii alternative pot reduce efectele tratamentelor de bază sau pot fi direct dăunătoare. Un exemplu este promovarea de către alți adepți ai pseudoștiinței a plantei mărul lupului (Aristolochia Clematitis), care încă apare în magazine naturiste ca remediu, printre altele, pentru probleme renale. Aceasta nu numai că nu vindecă, ci chiar este considerată cauza unor boli renale, iar acidul aristolochic din ea este clasificat carcinogen de grupa I. Cu toate astea, atunci când UE a vrut să introducă noi reglementări în domeniu, pentru a evita vânzarea fără rețetă a unor astfel de „remedii”, Chirilă a strigat că „bandiții” vor să ne fure leacurile strămoșești.

Decizia de a evita metodele standard și de a opta pentru cele alternative a dus la consecințe dramatice în cazul multor oameni din întreaga lume. Sunt chiar și printre bolnavii de cancer de la noi victime ale tratamentului cu „gândire pozitivă”, care au refuzat tratamentul clasic la timp, și e important să înțelegem dramele acestora.

Există riscul ca partea de cercetare din Nera să fie folosită pentru a împinge studii pseudoștiințifice în lumina reflectoarelor

În lista de specificații din documentul de atribuire a proiectului pe fonduri europene, pe lângă echipamente de laborator, există un dispozitiv MRS, unul TENS, trei dispozitive de electroterapie și „echipament specializat pentru dietoterapie”. Toate acestea valorează puțin peste 100.000 de euro.

MRS (magnetic resonance stimulation), este o variație strict magnetică a conceptului de biorezonanță, o tehnică neprobată științific ce pretinde tratarea unui număr impresionant de afecțiuni folosind unde electromagnetice de joasă frecvență și/sau joasă tensiune — cam ce produce un radio. Dispozitivul TENS — transcutaneous eletrical nerve stimulation este un fel de acupunctură cu baterii, fără rezultate validate clinic. Echipamentul de dietoterapie e compus din juicere industriale, mori pentru făinuri integrale și mașini de gătit la aburi.

Un alt serviciu oferit de clinică este tratarea cu ajutorul unei barocamere a efectelor secundare ale radioterapiei (și ale citostaticelor), dar și a unor tipuri de cancer — cel de la sân, potrivit lui Chirilă. Camera apare în proiectul finanțat de Guvern, iar aceste tratamente nu sunt decontate de la Casa de Asigurări.

Efectele terapiei hiperbare asupra unor tipuri de cancer sunt cercetate, dar tratamentul nu e validat științific, deci nu se folosește pentru tratarea cancerului. Cercetarea impactului asupra efectelor secundare ale radioterapiei și chimioterapiei diferă de la caz la caz, în funcție de tipul de cancer și de tipul problemei, și nu se poate generaliza.

Medicul Bogdan Tănase ne-a spus că singurul caz în care vede potrivită folosirea acestei terapii este pentru radionecroză și radiodermită, complicații cauzate de radioterapie.

El mai spune că pacienții ar trebui informați atunci când sunt expuși unor metode care nu sunt validate științific sau care sunt în curs de cercetare, explicându-li-se în ce măsură au efect și eventualele riscuri.

O altă achiziție în cadrul proiectului pe fonduri europene este un sistem RMN, de aproape un milion de euro, la care se adaugă echipamentul pentru un laborator întreg de cercetare celulară și genetică. În mâinile unor specialiști, acestea ar putea fi folosite pentru a descoperi noi tratamente pentru cancer.

Există riscul, însă, ca în centrul Nera să fie folosite doar pentru a împinge un studiu pseudoștiințific în lumina reflectoarelor. Să nu uităm că întreaga mișcare anti-vaccin a pornit de la un singur studiu făcut prost, dar care părea credibil.

În centru se va face și cercetare legată de metode de recuperare oncologică. Conform informațiilor de la medicul Bogdan Tănase, cercetările ar trebui făcute cu acordul unui consiliu de etică și ar trebui monitorizate — independent de medicii care fac studiile.

Tot ce trebuie să mai știi despre sursele de finanțare ale centrului Nera

Clinica Nera este un proiect al fundației „Sfânta Irina”, prin care s-a obținut finanțarea. Fundația deține din 2005 și un centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer în stadiul terminal și a primit în 2008 statutul de organizație de utilitate publică. Pavel Chirilă spune că a obținut finanțarea din aprilie 2017 datorită acestui statut.

Noul proiect se bucură de sprijin local, de la baronii de Caraș-Severin la presa județeană.

Terenul clinicii a fost concesionat gratuit de către primarul orașului, Ion Poplicean (PSD), iar în 2013, președintele consiliului județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde (PDL) încerca să facă rost de milionul de lei necesar racordării clinicii la utilități.

Clinica include un centru de cercetare în recuperare oncologică, care a fost finanțat în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin POS-CCE. Conform informațiilor de la Ministerul Dezvoltării, proiectul s-a finalizat în 2015, iar pentru el s-au alocat 9.4 milioane de lei fonduri nerambursabile (7.8 din partea UE și 1.6 din partea guvernului).

Beneficiarul din acte al proiectului este S.C. Sanogenetic SRL, companie fondată în 2010 de Fundația “Sfânta Irina” și administrată de Chirilă, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Sanogenetic l-a subcontractat mai departe unei firme de consultanță, S.C. B.L.U.E. Color SRL, aparținând lui Mircea Negruță.

Implicarea lui Negruță în proiecte ample cu tentă pseudoștiințifică pare să facă parte dintr-un plan ambițios de „retehnologizare a țării”, pe care l-a detaliat într-un document de pe certitudinea.ro, un site conspiraționist care vorbește despre cum a fost asasinat Eminescu de masoni.

Mircea Negruță nu era la prima sa consultanță pe un proiect european consistent, acesta colaborând și cu firma S.C. Sanimed Impex SRL, o companie din domeniul biomedical patronată de Cătălin Hideg, un personaj cu legături interesante cu fostul director al spitalului Malaxa, Secureanu, și condusă de Marian Angheloiu, condamnat pentru mită în 2005.

Firma lui Negruță, S.C. B.L.U.E. Color SRL, apare într-un contract de consultanță în valoarea de 1 milion de lei, împărțit cu două firme:

  • S.C. INVEL SRL, a lui Marian Velcea, un client fidel al târgurilor de inventică care premiază pseudoștiința. Velcea a realizat un brevet împreună cu Negruță și Hideg, care constă într-un plasture cu un circuit de biorezonanță lipit de el;
  • S.C. Karma Trading SRL (devenită Marko Leader Team SRL, care înregistrează colaborări cu Sanimed), firma Cameliei Olaru, o tipă condamnată la 2 ani și 4 luni de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene. Partenerul Cameliei Olaru este Gabriel Popa, consilier principal în Ministerul Comunicațiilor, care apare pe ștatele de plată ale Marko Leader Team SRL, potrivit declarației de avere.

Spitalul în care infirmierele sunt angajate cu condiția să fie „recomandate de un duhovnic”

Pavel Chirilă este și membru în Consiliul Director al Fundației Providența, care ține de sectorul de asistență socială și medicală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Fundația oferă „servicii de ajutor socio-medical pentru categoriile sociale defavorizate”, mai concret pentru persoane cu un venit mai mic de 500 lei pe familie. Ele sunt oferite în cadrul Policlinicii și Spitalului Providența, o clinică privată care are contract cu CAS Iași, în care se militează pentru o medicină de tip creștin”. Conceptul pare să facă trimitere la ideea de solidaritate, dar și la faptul că serviciile obișnuite se pot îmbina cu elemente religioase.

Doi medici de aici spun că ei folosesc chiar metode cultivate de Pavel Chirilă, în completare sau îmbinate cu tratamentele medicale obișnuite, pe diferite specializări.

Specialistul în medicină internă Eugen-Neculai Gazzi, într-un articol de pe site-ul clinicii, face referire și la efectele indirecte ale traumei, de exemplu la stilul de viață dezorganizat și spune că:

„Stând de vorbă cu pacientul și văzându-i durerile sufletești, identific punctul de plecare al dezechilibrului. Acesta este primul pas al tratamentului: conștientizarea a ceea ce a declanșat toată patologia.

Același medic de la spitalul Providența, împreună cu colega lui, Ana Maria Suciu, medic specialist în recuperare, au confirmat că au învățat despre asta de la Pavel Chirilă și au descris pe larg într-o emisiune modul în care se aplică medicina creștină în cazul lor. Medicul internist a spus că „foarte mulți pacienți, (care) duceau suferințe profunde organice, pleacă mult mai bine din cabinet numai după simplul fapt ca l-ai ascultat” și că „boala e ca un sistem, face parte din pedagogia lui Dumnezeu, pentru că dacă intervine o suferință trupească în viața noastră, nu intervine într-un mod arbitrar, și atunci are un anumit rol”.

Specific clinicii mai este, de exemplu, un anunț de angajare pentru postul de infirmieră care, printre altele, solicită o recomandare din partea preotului duhovnic.

Am întrebat spitalul dacă într-adevăr este obligatorie recomandarea unui duhovnic pentru angajare și dacă el trebuie să fie din Iași. Providența a evitat prima parte a întrebării, dar a confirmat că formatul recomandării poate fi oricum decide preotul candidatului la postul de infirmier/ă:

Problema subfinanțării spitalelor din unele zone ale Moldovei ar putea încuraja apariția unor astfel de clinici. De exemplu, primarul din Negrești, s-a oferit chiar să cedeze spre administrare cu titlul gratuit Mitropoliei Moldovei o clădire a unui spital care nu mai putea fi susținut de stat. Primarul spera că astfel Spitalul Orășenesc se va redeschide prin extinderea rețelei Providența, dar ulterior a afirmat că proiectul nu s-a concretizat.

Pe de altă parte, statul a direcționat bani către Mitropolia Moldovei de-a lungul anilor, de exemplu fonduri pentru construirea centrului de conferințe a spitalului Providența, pe lângă alte beneficii, printre care milioane de euro investite în Catedrala „Înălţarea Domnului“, din Bacău.

Așadar, autoritățile ajung să finanțeze catedrale în loc de spitale, apoi vor să îi lase pe cei cu catedrale să se ocupe de spitale.

„Chemarea” lui Pavel Chirilă de a schimba societatea se manifestă pe mai multe planuri

Așa cum am spus și în introducere, în România nu sunt destule aparate pentru radioterapie, iar listele de așteptare pentru ședințele acoperite de Casa Națională de Asigurări sunt lungi. La problemele care țin de accesul limitat la servicii de bază se adaugă riscul ca bolnavii să dea, în viața de zi cu zi sau pe net, peste oameni care îi sfătuiesc să încerce tratamente magice, ușor de accesat și fără efecte secundare. În condițiile astea, statul oferă bani pentru proiectul unui medic ale cărui practici și idei ies din sfera științei.

Serviciile de recuperare care se adaugă tratamentelor de bază sunt importante, cu condiția să respecte standardele științifice. Suportul spiritual poate fi și el benefic pentru unii dintre pacienți, dar problema de fond rămâne: banii publici sunt direcționați către un centru care pare că va fi axat într-o măsură foarte mare pe partea spirituală. Practic, ar putea deveni un paravan pentru alte metode specifice medicinei alternative.

În general, metode dubioase, inclusiv alea prin care se determină cauze psihologice și spirituale ale bolii, și care-i fac pe pacienți să se simtă responsabili, sunt învelite de Pavel Chirilă în niște idei religioase care ne sunt familiare. Dacă am înlocui medicina creștină cu metode similare, ca astroterapia sau cu „constelația familială pentru trup și suflet”, riscurile din jurul noii investiții ar fi mai vizibile.

„Chemarea” lui Pavel Chirilă de a schimba societatea se manifestă pe mai multe planuri. El este membru fondator al inițiativei Coaliției pentru Familie, care momentan luptă-n Parlament pentru un referendum de restrângere prin Constituție a unor drepturi ale minorităților sexuale, oricum inexistente. Alături de el se află și Eugen Gazzi, medicul internist de la spitalul Providența, care este și directorul executiv al Asociației Familia Tradițională și oameni ca Nadia și Felix Tătaru, ale căror firme de media, Itsy Bitsy și GMP, sunt parteneri media ai proiectului Nera, dar și a altor proiecte similare care implică biserica în domenii predominant seculare.

Iată ce alte lucruri nu i se par normale lui Chirilă:

  • practicarea avorturilor
  • convieţuirea (legiferată sau nu) prin concubinaj
  • practicarea prostituţiei
  • practicarea legăturilor homosexuale
  • educaţia sexuală în şcoli

Mulți români nu văd nimic greșit în legătură cu modul în care Chirilă a abordat medicina până acum, din contră. Când trăiești în sărăcie, cu nesiguranța zilei de mâine, cu teama că dacă mergi la spital riști să te îmbolnăvești mai rău decât dacă nu faci nimic, e normal să simți nevoia de un miracol.

S-au făcut 3 modificări și a fost adăugată o clarificare (20.09.2017):

· Am scos informația “Deși fundația „Sfânta Irina” este cea care a câștigat proiectul pe fonduri europene” și am eliminat “Fundația Sfânta Maria” de la fondatorii companiei Sanogenetic.

Explicație: Firma Sanogenetic a câștigat proiectul pe fonduri europene (pentru centrul de cercetare). Fondatorul acestei firme este Fundația “Sfânta Irina”, iar administratorul ei este Pavel Chirilă. În acest document apare și Fundația “Sfânta Maria” la fondatori, dar se pare că e o greșeală în documentul oficial, deoarece această asociație (la adresa respectivă) nu se regăsește în lista de fundații și asociații din Registrul Național.

· Am modificat locația Mânăstirii Christiana — e pe Șoseaua Pipera, nu în Voluntari.

· Am adăugat clarificare la programul Plant-Based Nutrition făcut de Cristela Georgescu: pe site-ul oficial apare că e un program de două săptămâni (“length”), care se face pe parcursul a șase săptămâni (“duration”).

Investigație de Adina Danes, cercetătoare în științe sociale și Alex Evanghelidis, fizician.

Editori: Gabriel Sandu, Laura Ștefănuț.

Ilustrație: Oana Dorobanțu.

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adina Danes